
Najsmaczniejszy, najprostszy i najszybszy na świecie koktajl – taki robiła moja mama w sezonie truskawkowym, gdy byłam dzieckiem.
Ja też taki robię, tyle, że ręcznym blenderem – moja mama robiła go w kielichu, który umocowywało się na ówczesnym robocie kuchennym polskiej firmy Predom, której już dawno nie ma (czasy PRL-u).
Wystarczy kilka prostych składników: polskie truskaweczki z działeczki, schłodzony polski kefir, maślanka, jogurt naturalny (moja mam robiła z zsiadłego mleka).
Całość miksujemy, rozlewamy do wysokich szklanek i od razu podajemy.
Ot, cała sztuka!
Składniki na koktajl truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 1 l kefiru (maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- cukier do smaku
- sok z cytryny do smaku
Jak przygotować koktajl truskawkowy:
Do kielicha blendera wrzucamy umyte i pozbawione szypułek truskawki, dolewamy kefir lub inny mleczny napój, nieco cukru, kilka kropli soku z cytryny i miksujemy na gładki koktajl.
Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Na zdrowie!