
Zapraszam na kolejne pyszne ciasto wzorowane na popularnym batoniku tuż po cieście Milky Way.
Jest bardzo proste do przygotowania, idealne na niedzielne popołudnie.
Delikatny kakaowy biszkopt z masą kokosową uwieńczony polewą czekoladową. Pycha!
Składniki na ciasto Bounty:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 4 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
- 300 g wiórków kokosowych
- 750 ml mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżki przegotowanej wody
Dodatkowo:
- 1/2 szkl. niesłodzonej herbaty
- ewentualnie ok. 50 ml malibu lub wódki
Jak przygotować ciasto Bounty
Białka ubijamy dosypując powoli cukier aż uzyskamy puszystą, białą pianę.
Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany i delikatnie przy pomocy łyżki mieszamy z pianą.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (Ø 24 cm).
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę kokosową.
Z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilkę gotujemy cały czas mieszając by się nie przypaliło.
Wiórki odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie ponownie stawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy.
Do odlanej niecałej szklanki mleka dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy by nie było grudek.
Mleko z mąką wlewamy do podgrzanych wiórków kokosowych i mieszamy aż powstanie gęsta masa, budyniowa.
Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzoną masę kokosową.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i cukier puder i cały czas mieszamy aż składniki połączą się.
Następnie dodajemy przegotowaną wodę i jeszcze raz mieszamy aż polewa będzie gładka i błyszcząca.
Studzimy.
Wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy herbatą lub herbatą z alkoholem, a następnie wykładamy masę kokosową.
Ostudzoną polewą czekoladową dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy.
Smacznego!

12 odpowiedzi na “Ciasto Bounty”
Super ciasto, super przepis
Bardzo dziękuję za miły komentarz
Pozdrawiam!
na pewno sprobuje chce zaskoczyc swoja zone pozdrawiam
Na pewno Pan zaskoczy żonę, czego życzę z całego serca
Wszystkiego dobrego!
Jaki wysoki wychodzi biszkopt? Da się go podzielić na dwa blaty?
Jakby w gramach mogłabym prosić podanie składników
Biszkopt jak widać na zdjęciu nie jest za wysoki, nie nadaje się na dwa blaty, chyba, że z podwójnej ilości składników
Czy dajemy tylko pół szklanki mąki
tak, pół szkl.mąki, to biszkopt, ciasto ma być lekkie
Dobrze, że tylko pół szklanki mąki, ciasto ma fajną konsystencje
Cieszę się!
Ciasto wyszło bardzo wysokie, blaszka 24 średnicy to jakaś pomyłka. Dałam do ,średnicy 28 i tak wyszło za wysokid
Ja piekłam w blaszce o śr. 24 cm i nie wyciekło, to ciasto z użyciem pół szkl. mąki. Powinno być mniej więcej do połowy rantu, ok. 4-5 cm.