Kategorie
Fit Lunch na wynos Śniadanie

Owsianka z bananem i masłem orzechowym

idealnie aksamitna owsianka z bananem i masłem orzechowym


Owsianka z bananem i masłem orzechowym zdrowa propozycja na początek dnia!

Zdrowe i sycące śniadanie stanowi fundament każdego udanego dnia.

Dlatego dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na owsiankę z dodatkiem banana i masła orzechowego, która nie tylko jest przepyszna, ale także dba o nasze zdrowie.

Banany, oprócz swojego słodkiego smaku, są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi oraz witaminy C i B6, wspierające układ odpornościowy i metabolizm.

Dodatkowo, ich naturalna słodycz doskonale komponuje się z nutą orzechowego masła, tworząc harmonijną kombinację smaków.

Dodatek dojrzałych bananów nie tylko nadaje owsiance słodki smak, ale także doskonale wpisuje się w zasadę zero waste, czyli nie marnujemy jedzenia, wykorzystujemy je do końca.

Masło orzechowe natomiast to nie tylko pyszny dodatek, ale także bogate źródło białka, zdrowych tłuszczów i minerałów, takich jak magnez, fosfor i cynk.

Dzięki tym składnikom, dodatek masła orzechowego nie tylko wzbogaca smak owsianki, ale także zapewnia dłuższe uczucie sytości i dodatkową porcję energii na cały dzień.

Płatki owsiane, główny składnik owsianki, są niezwykle wartościowym źródłem błonnika, witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych.

Zawierają beta-glukany, które korzystnie wpływają na zdrowie serca, regulują poziom cukru we krwi oraz wspomagają układ trawienny.

Dodatkowo, żelowa, klejąca konsystencja dobrze ugotowanej owsianki wspiera procesy trawienne i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Regularne spożywanie owsianki wspiera także utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Jeśli zależy nam na maksymalnych korzyściach zdrowotnych płatków owsianych, warto sięgnąć po te zwykłe, mniej przetworzone, a przez to bogatsze w cenne składniki odżywcze.

Owsianka z bananem i masłem orzechowym to nie tylko smaczna, ale także zdrowa propozycja na początek dnia.

Zawiera ona połączenie składników, które nie tylko dostarczą Wam niezbędnych wartości odżywczych, ale także poprawią Wasz nastrój i energię na cały dzień.

Zachęcam do wypróbowania tego prostego, a zarazem pysznego połączenia na śniadanie, drugie śniadanie do szkoły, a także lunch do pracy.

A co Wy najchętniej jecie na śniadanie?

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne (surowe, przed obróbką termiczną), natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką. Warzywa i owoce mrożone ważymy przed rozmrożeniem. Produkty sypkie typu makaron, ryż, kasza ważymy suche, przed gotowaniem.


Przepis na owsiankę z bananem i masłem orzechowym

ilość porcji: 2
czas przygotowania: 3 minuty
czas gotowania: 15 minut
czas całkowity: 18 minut

Składniki na owsiankę z bananem i masłem orzechowym:

  • 80 g (8 łyżek) płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki masła orzechowego 100% orzechów
  • 2 łyżeczki lnu mielonego – opcjonalnie
  • 1,5 szkl. mleka 1,5%


Jak przygotować owsiankę z bananem i masłem orzechowym:

Płatki owsiane i len wsypujemy do rondelka, wlewamy mleko i stawiamy na palnik. Najlepiej wybrać rondelek lub garnek grubym dnie.

Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż owsianka stanie się dość gęsta i kleista. Im dłużej gotujemy, tym będzie bardziej gęsta i kremowa. Ważne jest regularne mieszanie podczas gotowania, aby zapobiegać przywieraniu płatków do dna garnka.

Gdy owsianka osiągnie już preferowaną przez nas konsystencję wyłączamy grzanie i odstawiamy na około 5 minut do napęcznienia. W tym czasie owsianka wchłonie resztę mleka i bardziej zgęstnieje.

Do owsianki dodajemy pół banana rozgniecionego widelcem oraz łyżeczkę masła orzechowego. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczek.

Resztę banana kroimy w plasterki i przybieramy owsiankę, polewamy resztą masła orzechowego.

Możemy także, dla urozmaicenia i korzyśi zdrowotnych, dodać ulubione owoce. Najlepiej pasują truskawki, borówki czy maliny.

Podajemy owsiankę po przygotowaniu.

Smacznego! 

Jeśli podoba Ci się moja strona i to co robię, możesz stać się jej częścią wspierając moją twórczość. Wystarczy, że postawisz mi pyszną kawę ⤵️ Będzie mi szalenie miło! ❤️

Postaw mi kawę na buycoffee.to

******
kalorie (kcal): 358 kcal (1 porcja z 2)
białka (B): 15,5 g
tłuszcze (T): 10,2 g
węglowodany (W): 48,3 g         
błonnik (f): 7,83 g
******

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *