Kategorie
Boże Narodzenie Dania na imprezy Sylwester Wielkanoc

10-minutowy schab pieczony w pomarańczach


Schab pieczony w 10 minut to schab jaki robię od jakiegoś czasu.

Pierwszy raz, kiedy go piekłam, było to zupełnym eksperymentem. Przygotowałam go na wzór gotowanego w 10 minut, tyle że go upiekłam.

10-minutowy schab pieczony wychodzi naprawdę pyszny, miękki i soczysty, nie wiórowaty.

Mięso marynuję przez 2 dni w skomponowanej przeze mnie marynacie na bazie soku z pomarańczy, dzięki czemu schab kruszeje, jest miękki i soczysty.

Wstawiamy go po marynowaniu do formy żaroodpornej i pieczemy przez 10 minut, a następnie piekarnik wyłączamy, a schab zostawiamy w nim na godzinę.

Po godzinie możemy go podać na ciepło, gdyż po wyjęciu trzyma temperaturę i jest gotowy do spożycia.

Możemy go także całkowicie wystudzić i po schłodzeniu podać jako wędlinę na kanapki. Dzięki schłodzeniu będziemy mogli pokroić go w ładne i cienkie plastry.

10-minutowy schab pieczony w pomarańczach idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat.

Możemy go również podać w formie zimnego bufetu na Sylwestra lub na obiad w Nowy Rok.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką. Warzywa i owoce mrożone ważymy przed rozmrożeniem. Produkty sypkie typu makaron, ryż, kasza ważymy suche, przed gotowaniem.


Składniki na 10-minutowy schab pieczony w pomarańczach:

  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 kopiasta łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego


Jak przygotować 10-minutowy schab pieczony w pomarańczach:

Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Mięso nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem.

Do miseczki wlewamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy musztardę i miód, dokładnie mieszamy aż składniki uzyskają konsystencję emulsji.

Mięso przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy marynatą, dokładnie obtaczamy w niej schab.

Odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 24 godziny, a najlepiej na 2 dni.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na blacie, aby nabrało pokojowej temperatury.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C i gdy piekarnik osiągnie daną temperaturę wyjmujemy naczynie żaroodporne przy pomocy rękawicy kuchennej.

Zamarynowany schab szybko przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez 10 minut, a następnie wyłączamy grzanie i mięso zostawiamy w zamkniętym piekarniku na 1 godzinę. Piekarnika w tym czasie nie otwieramy.

Po tym czasie mięso jest już gotowe do spożycia.

Podczas pieczenia utworzy nam się sos, który możemy podać do schabu na obiad, po zagęszczeniu go niewielką ilością mąki lub zredukowaniu, aby zgęstniał.

Schab po schłodzeniu możemy podać jako wędlinę do kanapek.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 126 kcal (100 g)
białka (B): 21,0 g
tłuszcze (T): 3,9 g
węglowodany (W): 1,7 g          błonnik (f): 0,10 g
******

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *