
Pankejki przygotowuję dość często, dlatego zawsze mam pod ręką gotową mieszankę i kiedy potrzebuję sięgam po nią.
Przepis na mieszankę do pankejków jest banalny i gotowy do przygotowania w kilka minutek.
Przepis podawałam Wam we wpisie na pancakes – amerykańskie naleśniki.
Jeśli chcecie, to możecie przygotować placuszki wg własnego lub innego przepisu z bloga, ale myślę, że te będą idealne, zwłaszcza jeżeli będziemy mieli sporo gości, zawsze można w moment dosmażyć kolejną porcję i nie stresować się, że za mało ciasta przygotowało się, a smażenie trwa dosłownie chwilkę.
Ten wpis to propozycja podania świątecznego czy przedświątecznego śniadania, które będzie w bożonarodzeniowym klimacie i nie będzie nudne.
To będzie świetna zabawa dla dzieci, zwłaszcza niejadków.
Niech dzieci wymieszają składniki na pankejki, dorośli nasmażą górę placuszków, a potem zabawa w układanie dodatków na każdym placku. Smarowanie ulubionymi kremami czy serkami i układanie choinek z kiwi
.
Miłego śniadania!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką. Warzywa i owoce mrożone ważymy przed rozmrożeniem. Produkty sypkie typu makaron, ryż, kasza ważymy suche, przed gotowaniem.
Składniki na świąteczne pancakes w choinki (1 porcja – ok. 30 małych placuszków lub 15 dużych):
- 150 g mieszanki na pancakes amerykańskie – przepis
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 15 g masła
dodatki:
- kiwi
- owoc granatu
- serek waniliowy, krem czekoladowy lub inny, dżem, frużelina
- opcjonalnie kolorowa posypka cukrowa
Jak przygotować świąteczne pancakes w choinki:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do odmierzonej ilości mieszanki (150 g) dodajemy mleko i jajko, dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki.
Gdy masa będzie gładka i bez grudek dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy.
Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta na suchą patelnię lub blaszkę do smażenia, smażymy po około 1 minucie z każdej strony; przewracamy na drugą stronę po pojawieniu się charakterystycznych bąbelków/pęcherzyków powietrza.
Odstawiamy na talerz.
Gotowe placki smarujemy serkiem lub innym smarowidłem, tym czym lubimy.
Kiwi obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki.
Plasterki kiwi układamy na placuszki w kształt choinki, przybieramy rubinowymi ziarenkami wyjętymi z granatu i opcjonalnie oprószamy posypką cukrową.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 783 kcal (1 porcja)
białka (B): 29,4 g
tłuszcze (T): 23,2 g
węglowodany (W): 117,4 g
błonnik (f): 2,8 g
******
Informacje dotyczące wartości odżywczych zostały obliczone na podstawie użytych składników. Wartość odżywcza zależy od użytych składników przez Ciebie, więc należy traktować je jedynie jako przybliżone.