Kategorie
Boże Narodzenie Śniadanie

Świąteczne pancakes w choinki


Pankejki przygotowuję dość często, dlatego zawsze mam pod ręką gotową mieszankę i kiedy potrzebuję sięgam po nią.

Przepis na mieszankę do pankejków jest banalny i gotowy do przygotowania w kilka minutek.

Przepis podawałam Wam we wpisie na pancakes – amerykańskie naleśniki.

Jeśli chcecie, to możecie przygotować placuszki wg własnego lub innego przepisu z bloga, ale myślę, że te będą idealne, zwłaszcza jeżeli będziemy mieli sporo gości, zawsze można w moment dosmażyć kolejną porcję i nie stresować się, że za mało ciasta przygotowało się, a smażenie trwa dosłownie chwilkę.

Ten wpis to propozycja podania świątecznego czy przedświątecznego śniadania, które będzie w bożonarodzeniowym klimacie i nie będzie nudne.

To będzie świetna zabawa dla dzieci, zwłaszcza niejadków.

Niech dzieci wymieszają składniki na pankejki, dorośli nasmażą górę placuszków, a potem zabawa w układanie dodatków na każdym placku. Smarowanie ulubionymi kremami czy serkami i układanie choinek 🌲 z kiwi 🥝.

Miłego śniadania!


W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką. Warzywa i owoce mrożone ważymy przed rozmrożeniem. Produkty sypkie typu makaron, ryż, kasza ważymy suche, przed gotowaniem.



Składniki na świąteczne pancakes w choinki (1 porcja – ok. 30 małych placuszków lub 15 dużych):

  • 150 g mieszanki na pancakes amerykańskie – przepis
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 15 g masła

dodatki:

  • kiwi
  • owoc granatu
  • serek waniliowy, krem czekoladowy lub inny, dżem, frużelina
  • opcjonalnie kolorowa posypka cukrowa


Jak przygotować świąteczne pancakes w choinki:

Masło roztapiamy i studzimy.

Do odmierzonej ilości mieszanki (150 g) dodajemy mleko i jajko, dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki.

Gdy masa będzie gładka i bez grudek dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy.

Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta na suchą patelnię lub blaszkę do smażenia, smażymy po około 1 minucie z każdej strony; przewracamy na drugą stronę po pojawieniu się charakterystycznych bąbelków/pęcherzyków powietrza.

Odstawiamy na talerz.

Gotowe placki smarujemy serkiem lub innym smarowidłem, tym czym lubimy.

Kiwi obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki.

Plasterki kiwi układamy na placuszki w kształt choinki, przybieramy rubinowymi ziarenkami wyjętymi z granatu i opcjonalnie oprószamy posypką cukrową.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 783 kcal (1 porcja)
białka (B): 29,4 g
tłuszcze (T): 23,2 g
węglowodany (W): 117,4 g         
błonnik (f): 2,8 g
******

Informacje dotyczące wartości odżywczych zostały obliczone na podstawie użytych składników. Wartość odżywcza zależy od użytych składników przez Ciebie, więc należy traktować je jedynie jako przybliżone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *