
Klasyczne ciasto drożdżowe wymaga od nas większego zaangażowania, poświęcenia czasu i siły. Wymaga dłuższego wyrabiania w pocie czoła, a nie zawsze mamy na to ochotę i czas, a wręcz niektórzy nie lubią babrać się w surowym cieście.
Z pomocą przychodzi nam ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Tak, bez wyrabiania! To nie żart!
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania nie wymaga od nas jakichkolwiek umiejętności, siły i czasu.
Jedyne co musimy zrobić to przygotować składniki i w określonej kolejności przekładać do miski.
Ważne by robić to zgodnie z przepisem, by nie pomylić kolejności.
Składniki przekładamy do miski warstwowo, jeden na drugi.
Warstwy układamy równomiernie po całej powierzchni miski.
Tylko tyle, albo aż tyle! Reszta robi się sama, a my zapominamy o cieście na 3 godziny.
Ciasto drożdżowe można przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.
U mnie ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką.
Iście jesienne, pyszne i sezonowe ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie popołudniowej kawusi.
Ciasto pięknie wyrasta, jest z dużą ilością pęcherzyków powietrza, które po upieczeniu tworzą piękną siatkę.
Struktura miąższu jest delikatna, lekka i delikatnie, przyjemnie wilgotna, ciasto nie wychodzi suche i zbite czy zbyt twarde.
Po naciśnięciu czy nawet zgnieceniu szybko wraca do pierwotnego kształtu.
Jest przepyszne aż do ostatniego okruszka i utrzymuje długo świeżość.
Wada jest jedna – zbyt szybko znika!
Skusicie się?
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką:
ciasto drożdżowe:
- 100 g świeżych drożdży
- 1 niepełna szkl. cukru
- 1 niepełna szkl. oleju
- 1 niepełna szkl. mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- szczypta soli
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
dodatkowo:
- śliwki – ok. 300 g
- opcjonalnie płatki migdałowe
Jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy składniki, aby praca szła szybko i sprawnie.
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury.
Mąkę przesiewamy, a jajka rozkłócamy widelcem.
Składniki będziemy układali warstwami, równomiernie na całej powierzchni miski i według podanej poniżej kolejności.
Do dużej miski wyruszamy świeże drożdże, następnie wsypujemy cukier, wlewamy roztrzepane całe jajka, olej, letnie mleko, kolejnie przesianą mąkę i na sam koniec sól.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do miseczki przekładamy zimne masło, mąkę oraz cukier, a następnie rozcieramy składniki pomiędzy palcami aż utworzy nam się kruszonka.
Odstawiamy do lodówki na czas, w którym ciasto rośnie.
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy na nieco mniejsze kawałki – połówkę śliwki na pół lub 3 części.
Po tym czasie ciasto krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
Przekładamy do formy (24×28 cm lub nieco większej) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch wyrównujemy, układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 35-40 minut aż ciasto pięknie wyrośnie i delikatnie się zarumieni.
Po upieczeniu odstawiamy na kratce do wystudzenia.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 295 kcal (1 kawałek z 16 – 100 g)
białka (B): 4,7 g
tłuszcze (T): 17,9 g
węglowodany (W): 29,1 g błonnik (f): 0,62 g
******
2 odpowiedzi na “Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką”
Ciasto mega pyszne. Robi sie szybko. Po wsypabiu składników zapomina sie o nim, a potem kilka ruchów łyżkaą i na blaszke. A potem można sie delektowac jego puszystością i mega smakiem. Polecam.
Aga, bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis, to stary przepis, ale niezawodny
Jest bardzo puszysty, nieco inny niż tradycyjny drożdżowiec, ale myślę, że chyba nawet lepszy
Pozdrawiam serdecznie 

