Kategorie
Ciasta i desery Fit

Owsiany chlebek bananowy

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek bananowy na bazie mąki owsianej, którą przygotowałam sama ze zmielonych płatków owsianych, bez dodatku tłuszczu i cukru.

Chlebek wychodzi smaczny i wilgotny w środku.

Jest świetną alternatywą dla wykorzystania dojrzałych bananów, których nikt nie chce już zjeść.

Pod przepisem rozkład makroskładników i kcal.


Składniki na owsiany chlebek bananowy:

  • 3 dojrzałe banany + opcjonalnie 1 banan do dekoracji
  • 2 szkl. płatków owsianych górskich
  • 2 jajka “L”
  • 1/4 szkl. erytrytolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Jak przygotować owsiany chlebek bananowy:

Do pojemnika blendera wsypujemy płatki owsiane i mielimy na mąkę.

Dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Gotową masę przekładamy do formy keksowej (wym. górny 12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.

Jednego banana do dekoracji obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na wierzchu ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170°C przez około 30-35 minut.

Po upieczeniu studzimy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 1466 kcal (całość)
białka (B): 50,8 g
tłuszcze (T): 29,5 g
węglowodany (W): 242,7 g

Jeden kawałek ciasta z 10 porcji to około 147 kcal
******

2 odpowiedzi na “Owsiany chlebek bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *