Kategorie
Boże Narodzenie Obiad

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z grzybami to niezawodny sposób na smaczne danie, np. obiadowe czy spotkanie ze znajomymi.

Idealne na jesienno-zimowe obiady – rozgrzeje i nasyci.

Wystarczy ryż, garść suszonych grzybów, trochę ziół, parmezan i pyszna potrawa gotowa w pół godziny (nie licząc oczywiście czasu na namoczenie grzybów).


Składniki na risotto z suszonymi grzybami:

  • 300 g ryżu arborio
  • garść suszonych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • 40 g parmezanu 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki 


Jak przygotować risotto z suszonymi grzybami:

Grzyby namaczamy w wodzie, odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i smażymy aż będzie szklista.

Dodajemy pokrojone grzyby, posiekany czosnek i chwilę smażymy, około 2-3 minut.

Wsypujemy ryż i cały czas mieszając smażymy przez około 2-3 minuty, aż stanie się nieco szklisty.

Dolewamy wino i smażymy aż ryż je wchłonie.

Teraz partiami wlewamy bulion, po około 3/4 szkl. oraz dodajemy suszony tymianek i rozmaryn.

Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, sprawdzając jednocześnie czy płyn został wchłonięty.

Następną porcję bulionu wlewamy dopiero, gdy poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż.

Gotowe risotto doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy także pozostałe masło i dokładnie mieszamy.

Gorące danie wykładamy na talerze.

Wierzch dania posypujemy płatkami parmezanu i natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *