Kategorie
Obiad Śniadanie

Naleśniki na wodzie gazowanej


Naleśniki bardzo często goszczą na moim stole i myślę, że większości Polaków także.

Starając się urozmaicać naleśniki przygotowuję je – a to klasyczne na mące pszennej, z różnych mieszanek mąk, a to bezglutenowe, na mleku czy tak ja dzisiaj z dodatkiem wody gazowanej.

Dodatek wody gazowanej do ciasta powoduje, że naleśniki są bardziej puszyste, z widocznymi pęcherzykami powietrza.

Naleśniki wychodzą smaczne, puszyste, miękkie i elastyczne.

Podawać można je na różne sposoby, począwszy od wersji klasycznej z twarożkiem, a kończąc na wersji wytrawnej, np. z pieczarkami.


Składniki na naleśniki na wodzie gazowanej:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli morskiej
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować naleśniki na wodzie gazowanej:

Do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy jajka, przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek. 

Ciasto odstawiamy na 10 minut do odpoczęcia.

Po tym czasie patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem lub spryskujemy i nalewamy porcje ciasta.

Smażymy naleśniki z obu stron.

Po usmażeniu układamy jeden na drugim.

Podajemy z dowolnym nadzieniem słodkim lub wytrawnym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *