Kategorie
Dania na imprezy Śniadanie

Zapiekanki ze szparagami i mozzarellą

Wczoraj przygotowałam pyszne roladki ze schabu ze szparagami i ricottą.

Po ich zrobieniu zostały mi 3 szparagi i chciałam je wykorzystać w jakiś smaczny sposób.

Akurat miałam w planach zarobić zapiekanki, bo zostało trochę czerstwego pieczywa i chciałam również go wykorzystać, bo nie lubię jak coś mi się marnuje.

W lodówce leżała kulka mozzarelli i w ten sposób powstały pyszne zapiekanki, bardzo proste z dwóch składników plus dodatki smakowe.


Składniki na zapiekanki ze szparagami i mozzarellą:

  • kilka kromek ulubionego pieczywa (może być czerstwe)
  • kilka zielonych szparagów
  • kulka mozzarelli
  • masło lub masło ziołowo-czosnkowe
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny młotkowany
  • natka pietruszki lub świeży tymianek


Jak przygotować zapiekanki ze szparagami i mozzarellą:

Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na wrzątek i blanszujemy przez około minutę, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

Chleb smarujemy masłem i opiekamy z jednej strony w piekarniku.

Następnie chleb odwracamy na drugą stronę, układamy szparagi pokrojone w ukośne plasterki i plastry mozzarelli.

Zapiekamy aż ser się rozpuści.

Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy solą, pieprzem i ziołami.

Podajemy po przygotowaniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *