Kategorie
Dania na imprezy Karnawał Śniadanie Sylwester Wielkanoc

Jajka faszerowane pieczarkami

Kolejna propozycja na wielkanocną przystawkę – jajka faszerowane pieczarkami.

Bardzo prosto, szybko i smacznie.

Idealne na wielkanocny stół, śniadanie czy imprezę typu imieniny, Sylwester czy innego typu domówki.


Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:

  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1 malutka cebula
  • 2-3 czubate łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju, np. z pestek winogron


Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami:

Jajka gotujemy na twardo – około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.

Cebulę i pieczarki bardzo drobno siekamy.

Na lekko rozgrzanej patelni szklimy cebulę na maśle z dodatkiem oleju.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i całość przesmażamy, aż pieczarki stracą jędrność.

Przyprawiamy szczyptą tymianku, soli i pieprzu, odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka rozcieramy z majonezem, dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą oraz posiekane zioła.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Białka jajek faszerujemy farszem i przybieramy natką pietruszki lub koperkiem.

Podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *