Kategorie
Ciasta i desery

Ciasto makowe z kremem waniliowym


Zapraszam na przepyszne ciasto makowe z pyszniutkim kremem waniliowym.
Ciasto idealne do kawy czy herbaty, ale idealnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe, zamiast tortu.
Polecam!


Składniki na ciasto makowe z kremem waniliowym:

ciasto makowe:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru (1/2 szkl.)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki (niepełna 1 szkl.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g suchego maku (1/2 szkl.)

krem waniliowy:

  • 150 ml mleka
  • 125 g cukru (ponad 1/2 szkl.)
  • 2 żółtka
  • 175 g masła
  • 1-1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Jak przygotować ciasto makowe z kremem waniliowym:

Miękkie masło ucieramy, dodając stopniowo cukier. Ucieramy do uzyskania puszystej masy. 

Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. 

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Na sam koniec dodajemy suchy mak i ponownie mieszamy.

Tortownicę (Ø 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto, a po środku robimy małe wgłębienie (dołek), rozcierając ciasto od środka ku rantowi formy, co zapobiegnie nadmiernemu wyrastaniu środka ciasta. 

Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 170-180°C.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem waniliowy.

Mleko podgrzewamy z cukrem, aż się rozpuści, nie zagotowujemy.

Do miski przekładamy dwa żółtka i mieszamy.

Do żółtek dodajemy odrobinę podgrzanego mleka i cały czas mieszając dolewamy małym strumykiem resztę mleka.

Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.

Odstawimy masę do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. 

Dodajemy stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i dalej ucieramy aż uzyskamy puszysty krem.

Ciasto przekrawamy na pół, najlepiej ząbkowanym nożem.

Dolny blat ciasta smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem.

Kremem smarujemy także górę oraz boki ciasta i posypujemy odrobiną suchego maku.

Ciasto schładzamy.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

21 odpowiedzi na “Ciasto makowe z kremem waniliowym”

Wygląda super. Mam tylko taką prośbę, jako wzrokowiec: aby do przepisów do pobrania dodać zdjęcia wypieku. Jako wzrokowiec jem oczyma 🙂

Robię teraz to ciasto i dodam że blat mi opadł co strasznie mnie zdenerwowało.W takim przypadku powinny być dwa blaty a nie jeden.Zawiodlam się na tym przepisie.Ale to jeszcze nie koniec jestem w trakcie robienia wszystkiego.Na razie wszystko mi się studzi Zobaczymy jak dalej będzie i jak się masa będzie miała do tych warstw.Dla mnie na razie ocena 3

To ciasto nigdy nie opada, więc myślę, że coś Pani źle zrobiła, albo użyła Pani za dużą tortownicę. Dodam, że to ciasto robiło bardzo dużo osób, jest na blogu od wielu lat, było jeszcze na starej domenie i miało bardzo dużo pozytywnych opinii.

Wszystko dobrze, krem zgęstnieje, trzeba cierpliwości, to dość długi proces. A przepis sprawdzony przez wielu czytelników i zawsze wychodzi, niczego nie brakuje.
W kolejnym kroku ucieramy masło i dodajemy masę mleczno-żółtkową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *