Kategorie
Ciasta i desery

Ciasto Styropian – sernik bez sera


Zapraszam Was jak co niedziela na słodkości z domowej cukierenki.

Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis – perełkę, który dostałam jakiś czas temu od mojej przyjaciółki.

To sernik, ale bez dodatku sera, zwane ciastem styropianem.

Jego konsystencja i smak nieco przypomina sernik.

Bardzo smaczne i proste do przygotowania.

Polecam – jest przepyszne!


Składniki na Ciasto Styropian – sernik bez sera:

ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
  • 1 kostka margaryny/masła 
  • 4 żółtka
  • niepełna szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

  • 3 śmietany kwaśne 18% po 400 ml (1,2 l)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 4 białka

Jak przygotować Ciasto Styropian – sernik bez sera:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy kruche ciasto.

Około 3/4 części ciasta zawijamy w folię i schładzamy w lodówce, resztę ciasta zamrażamy.

Po około 30 minutach tą większą część ciasta z lodówki wykładamy do formy prostokątnej (wym. 26×33 lub 24×40 cm) i podpiekamy przez około 8-10 minut w temperaturze 180°C.

Śmietanę przekładamy do dużej miski i miksujemy z cukrem, dodajemy budyń oraz wiórki kokosowe i chwilkę miksujemy do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy z masą śmietanowo-budyniową.

Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, które wcześniej zamroziliśmy.

Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *